Viswijvenkoor
"Grietje Sprot"
Hindeloopen

Biografie van het koor
Door het bijwonen van een optreden van het Harlinger shantykoor "Windkracht Tien" in gemeenschapscentrum "de Foeke" op 15 oktober 1993 werden een aantal Hindelooper vrouwen zo enthousiast dat ze besloten ook zo'n koor op te richten, maar dan anders.

En één ding was zeker: ze wilden niet alleen zingen, het koor moest iets bijzonders worden. Ze voegden de daad bij het woord en al snel daarna werd viswijvenkoor Grietje Sprot opgericht.

Over de naam van het koor hoefden de vrouwen niet lang na te denken: visleurster Grietje met de bijnaam Sprot had echt bestaan, over haar bestond een vertaald lied van Molly Malone's Cockles and Mussels, dit lied werd wat uitgebreid en aangepast en een optreden begint steevast met dit lied.

Er werd besloten om de werkkleding te dragen die rond 1920 werd gedragen in de Nederlandse vissersplaatsen aan de Noordzee, Waddenzee en toenmalige Zuiderzee.


Museum conservator Caroline Hack, één van de oprichtsters, ging hierover gegevens verzamelen om de werkdracht zo origineel mogelijk na te kunnen maken. Hiervoor werden door de leden verschillende musea bezocht en er werd oude gedragen kleding opgekocht. De meeste leden maakten hun eigen dracht.


Bestond het koor bij de oprichting uit 10 leden al gauw werd het aantal uitgebreid tot 17 en momenteel telt het koor 20 leden.  De leden komen niet alleen uit Hindeloopen, maar zijn ook afkomstig uit de omliggende steden en dorpen. Elke donderdagavond wordt er geoefend in gebouw Irene in Hindeloopen.


Repertoire:  Het brede Nederlandstalige en Friese repertoire bestaat uit liedjes over de zee en zeelui, vis en vissers, liefde vreugde en verdriet van vissersmeisjes en -vrouwen. Elk koorlid verbeeld een plaats, niet alleen in kleding, maar ook qua naam.  Plaatsen en namen als Jochine uit Paesens – Moddergat, Sijtje van Marken e.d. komen bij Grietje Sprot weer tot leven.

Optredens in binnen- en buitenland: 

De leden van Grietje Sprot treden op tijdens haven- en straatfestivals, visserijdagen en evenementen, maar zijn ook graag geziene gasten in bejaarden- en verzorgingstehuizen. Straatoptredens zijn wat vrolijker van toon, bij binnen optredens is er een balans tussen liederen en toneel. Tijdens de optredens wordt er o.a. verteld over de klederdrachten.  Op deze manier wordt er voor een stukje cultuuroverdracht gezorgd.


Veel kledingstukken zijn oorspronkelijk en ook echt door vissersvrouwen gedragen, andere dingen zijn authentiek nagemaakt.  Spakenburg, Marken, Volendam Paessens Moddergat, Arnemuiden, Scheveningen etc. van alle plaatsen zijn de klederdrachten bijzonder en ook de klompen zijn bijpassend. Het ene paar is rond, het andere paar puntig, wel of niet beschilderd

Niet alleen het publiek geniet van de liederen en het spel, de viswijven doen dat zelf ook. Ze hebben geen dirigent, maar maken wel gebruik van de kennis van een zangcoach. Er wordt uit het hoofd gezongen, de begeleiding bestaat uit accordeon, soms trekzak en concertino, fluit en ritme instrumenten.



 

Het koor heeft inmiddels twee cd's uitgebracht.

Onderscheidingen: 

3x de Gouden Boei, shanty festivals Elburg, Preis des Herzens, shanty festival Zingst in Duitsland. 
Share by: